Storytelling

STORYTELLING

Vilken historia bär andra människor som läser vid Vilhelmina Lärcentrum? Vilka erfarenheter har de? Kan du känna igen dig?

FÖRSTÅELSE FÖR UPPDRAGET

Jesper och Ghazal vikarierade som barnskötare och sökte Barnskötarutbildningen 2022. De säger att det är viktigt att få goda kunskaper och förståelse för uppdraget för att kunna utföra ett bra jobb. Läs mer om Jesper och Ghazals väg till barnskötare och jobb.

Jawad kom till Sverige från Afghanistan 2017 och bor idag med fru och barn i Vilhelmina.

Tidigt hade han en dröm om att få köra lastbil och har läst lastbilsförarutbildning via Vilhelmina Lärcentrum. Vilhelmina har med tiden blivit som hemma för honom, här känner han lugn och ro.

Utbildning, jobb, familjeliv, framtid. Det är stora livsfrågor som behöver svar. Marika ville byta inriktning i arbetslivet men ville inte lämna Vilhelmina, så hon läste till installationselektriker på hemmaplan.

19-åriga Clara Wahl läser till sitt drömyrke trots att hon avslutade sina gymnasiestudier efter 1,5 år. Hon har också möjlighet att både studera, arbeta och leva på den ort hon ser sin framtid - i fjällen.

Med en bakgrund som ekonom och en vilja av stål har Radi byggt sig ett trivsamt liv i Vilhelmina. Efter att ha läst Sfi och olika kurser hos Lärcentrum har han jobbat på ett kontor för bolaget Admin Factory, som startade upp i Vilhelmina 2017.

Från idrott inom skolans väggar till företagare. Daniel Thalén läste en skräddarsydd utbildning genom Vilhelmina Lärcentrum och tack vare detta har det startats nya bolag i kommunen.

Konditor, vikarierande lärare och postombud för att sedan bestämma sig för att skola om sig helt till installationselektriker. Rebecca Wennberg, 26, studerar el via Vilhelmina Lärcentrum och siktar på en framtid som installationselektriker.

Trots ett helt liv som yrkesverksam inom autism valde Ammie Isaksson Männikkö att läsa kurser inom specialpedagogik för att förbättra sina sakkunskaper .

          - Nya erfarenheter gör mig både gladare och bättre i mitt arbete, säger hon.

Fortbildning

Nicklas har tillsammans med sina medarbetare genomfört ett stort antal fortbildningar hos Vilhelmina Lärcentrum.


"Vi ser ett återkommande behov av ett lärcentra som kan hjälpa oss med fortbildning"

Långa, intensiva arbetsdagar under vår, sommar och tidig höst, men ledig under vintersäsongen. Bred utbildning med värdefull praktikperiod, viktiga kontakter och nya kunskaper. Robin Björnvind utbildade sig till processtekniker och säkrade sin arbetsplats inom ett trygg bransch.

Ett bättre sätt att lära? Yrkeshögskolan (YH) skapar möjligheter att skaffa kontakter, få värdefulla erfarenheter och är ett bra steg in i den bransch man utbildar sig till. Kombinationen av teori och lärande i arbete (LIA), att praktiskt få användning för det man lärt sig i teorin, är något som lockar med utbildningsformen. Det är Fredrica Fresk, Ebba Ask och Sara Unnes överens om.

Yrkeshögskola