En utbildning för dig som vill vara med och bidra till en hållbar samhällsutveckling genom att minska energiförbrukningen inom industri och fastigheter. Du ges möjligheten att fördjupa dig i energi-, teknik och klimatfrågor. Energi är framtidens bransch, så ta chansen att påverka och utveckla samhället på både ett ekonomiskt och miljömässigt plan.
Energiingenjören hittar nya energieffektiva lösningar och utvecklar befintliga utifrån miljövänlighet och kostnadseffektivitet. För dig som framtida energiingenjör öppnar sig många möjligheter i en expansiv bransch. Utbildningen ger dig möjlighet till ett flexibelt arbete med stor variation mellan fältarbete och kontorsjobb.
Exempel på befattningar på kommande yrkesroll kan vara energiingenjör, energirådgivare, energispecialist, energistrateg eller projektledare inom hållbara system.
Läs mer om utbildningen på utbildningsanordnarens Företagsekonomiska institutet (FEI) hemsida
Utbildningen genomförs av FEI (Företagseknomiska intstitutet) med lektioner på fjärr i ett koncept som FEI kallar Feiflex
Vilhelmina Lärcentrum är en studieort för utbildningen som bedrivs av FEI.
Utbildningsstart augusti 2021
Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Sollefteå, Sorsele, Vilhelmina, Västervik och FEIFLEX
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och
särskilda behörigheter:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande:
Energiteknik 1 eller Fysik 1 och Matematik 2
Reell kompetens: Om du saknar formella meriter kring till exempel
gymnasieexamen eller slutbetyg från gymnasieskolan, kan FEI istället göra en bedömning av din reella kompetens
FEI erbjuder en BFU (behörighetsgivande förutbildning) som gör dig fullt behörig även om du idag saknar den särskilda behörigheten. BFU innebär att om utbildningen inte har tillräckligt många behöriga sökanden, kommer du som ej behörig att kunna läsa en BFU, vilket är ett kurspaket på 5 veckor för att bli behörig, innan utbildningen startar. Om du har klarat BFU så är du garanterad en plats vid utbildningen. Läs mer på utbildningens hemsida.
Betyg
Särskilt prov
Yrkeshögskoleutbildning, YH-utbildning, kombinerar teori med praktiskt lärande på en arbetsplats. De erbjuds inom branscher där det finns ett uttalat behov av välutbildad arbetskraft. Innehållet i utbildningarna syftar till att leda till jobb direkt efter examen.
En av grundidéerna med YH-utbildning är att kontinuerligt kombinera teori och praktik under hela studietiden. Inom Yrkeshögskolan kallas den praktiska delen för LIA - lärande i arbetslivet, som är ett av de mest populära momenten inom YH-utbildningen. Genom LIA-praktiken får studenterna arbetslivserfarenhet och ett kontaktnät inom arbetslivet, medan arbetslivet i sin tur får tillgång till kompetenta studenter och chans att hitta och rekrytera ny kompetent personal.
En YH-utbildning är mellan ett halvår och uppåt, men oftast runt två år. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.
Samtliga YH-utbildningar inom ramen för yrkeshögskolan är avgiftsfria och berättigar till studiemedel från CSN.
Energiingenjör är en yrkeshögskoleutbildning som anordnas i samverkan med arbetslivet och på uppdrag av Myndigheten för yrkeshögskolan. Du studerar på heltid under två år och får en yrkes- högskoleexamen. I varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två dagar per vecka. Övrig tid arbetar du med projekt, gruppuppgifter samt egna studier. Under Lärande i arbete (LIA) följer du arbetsplatsens arbetstider. Föreläsare och lärare som medverkar i utbildningen är personer med anknytning till yrkes- området. Delkursen Engelska som fackspråk ges på engelska.
Målet med utbildningen är att du efter fullgjord utbildning fram- gångsrikt ska kunna arbeta med att initiera och leda projekt inom energiområdet. Efter avslutad utbildning ska den studerande ha:
Kunskaper om energikällor, energiförsörjningssystem, och om kedjan från energiproduktion till distribution och förbrukning
Färdigheter i att planera och genomföra energikartläggningar och energieffektiviseringsåtgärder
Kompetens för att självständigt kunna bedöma och värdera olika energiförsörjningslösningar och energibesparande åtgärder utifrån ekonomiska och hållbarhetsmässiga perspektiv
Alla yh-utbildningar genomförs i samarbete med det arbetsliv som behöver den kompetens som utbildningen leder till. Det viktigaste sättet för arbetslivet att få inflytande över utbildningen är genom ledningsgruppen. Ledningsgruppens ledamöter består av represen- tanter från utbildningsanordnaren, arbetslivet, skolväsendet och studerande . Ledningsgruppen säkerställer att utbildningen är aktuell och relevant. De ansvarar även för att anta sökande, tillgodoräknande av studier, examensbevis, kvalitetsarbete och
att utbildningen genomförs enligt lagen för yrkeshögskolan.
Utbildningen består av 26 veckor praktik, Lärande i arbete (LIA).
LIA är en viktig framgångsfaktor för utbildningen. Den ger dig tillfälle att arbeta praktiskt inom yrkesområdet och därigenom möjligheter att tillämpa nyvunna kunskaper i ett skarpt läge. Du söker själv din LIA med stöd från FEI.
SYV/Utbildningsledare
telefon 073-8429920
e-post sara.danielsson@vilhelmina.se
Energiproduktion 30p
Energidistribution 30p
Energiförsörjningssystem 20p
Tillämpad energiberäkning 20p
Kyl- och värmepumpsteknik 15p
Styr- och reglerteknik 20p
Miljöcertifiering och hållbarhet 2p
Energieffektiviseringsteknik 20p
Ekonomi och investeringsbedömning 2p
Entreprenadjuridik 10p
Engelska som fackspråk 15p
Projektledning och projektmetodik 20p
Examensarbete 30p
Lärande i Arbete 1 60p
Lärande i Arbete 2 70p
Summa: 400p = 80 veckor
Vi erbjuder boendepaket i Vilhelmina under teoriveckorna.
Boende under lärlingsveckorna har deltagarna ofta löst via vandrarhem, privat boende eller egen husvagn i anslutning till verkstaden.
Se våra erbjudanden HÄR (länk)
Vi har samlat en del aktiviteter som finns att göra i Vilhelmina under teoriveckorna.
Se våra aktiviteter HÄR (länk)
2021-03-17 Onsdag klockan 17.30 - 19.00
2021-04-15 Torsdag klockan 17.30 - 19.00
2021-05-05 Onsdag klockan 17.30 - 19.00
Anmäl dig HÄR (länk)
Vilhelmina Lärcentrum
Skolgatan 12
912 33 Vilhelmina
Administratör: 0940-142 34
E-post: larcentrum@vilhelmina.se
Copyright © All Rights Reserved
Måndag-fredag 8:00-16:00
Klämdagar samt dagar före helgdag 08.00 - 12.00
Semesterstängt vecka 28-31
Lunchstängt varje dag 12:00-13:00
Inom Vilhelmina kommun hanterar vi personuppgifter i olika sammanhang. Det är information som vi behöver för att du som Vilhelminabo ska få det stöd och den service som du har rätt till. Läs mer om dataskydd HÄR (länk)
Webbansvarig: Hannele Bång, info@fotografhannelebang.se