Lapland a culinary region

Lapland a culinary region

Alla-kan

Projektet har haft huvudmålet att verka för:

  • Mer lokalproducerat och ökad förädling av lokala
    råvaror
  • Fler restauranger och matställen med lokala råvaror och produkter
  • Fler restauranger från regionen som kvalificerar sig för en plats t ex i White Guide
  • Fler lokala råvaror och lokalt förädlade produkter i butikerna


Aktuella målgrupper för olika utbildningsinsatser
har varit:

  • Kockar
  • Matsalspersonal
  •  Matproducenter (råvaruproducenter och matförädlare)
  • Personal på mindre matställen
  • Caféer • Matbutiker


Projektet påbörjades i februari 2018 och skulle avslutas i december 2020. Flera förlängningar har gjorts p g a covid -19 i samråd med Jordbruks-
verket. Projektet avslutades i mars 2022.


Förhoppningen är att det ska följas av ytterligare satsningar i bl a en eller flera YH-utbildningari samarbete med Norrbottens inland och olika
destinationsbolag.

Invigning av det nya metodköket

Jordbruksverket bidrog i projektets inledning med medel
till ett nytt metodkök. 

I samband med invigningen inbjöds ett stort antal gäster bl a riksdagsledamöterna Helena Lindahl och Isak From (båda verksamma i näringslivsutskottet) och behjälpliga i arbetet med projektet.

Den mat som serverades hade tillretts av gästkockarna Thomas
Sjögren och Anton Bjuhr och några av de kockar som deltog i utbildningen.


Metodköket har använts i flera av Lärcentrums utbildningar som Lärling Kök/Gastronomi, SIKT, Mat och dryck samt Storkök.

Ansökningar har gjorts till Myndigheten för yrkeshögskolan om yrkeshögskoleprogram inom gastronomi. Närmast ligger en ansökan om korta kurser inom yrkeshögskolans regi för fortbildning av personal inom restaurang och kök.

KONTAKTUPPGIFTER


Lars Gavelin

Arbetsmarknads och vuxenutbildningschef 

lars.gavelin@vilhelmina.se

0940-142 57

073- 062 13 29