Lärlingsvux blev en andra chans

DRÖM BLIR SANN


Min dröm är att få stanna kvar, jag vill bo här. Detta är hemmaCLARA WAHL

LÄRLINGSVUX BLEV EN ANDRA CHANS

Clara om lärling kök/gastronomi


Trots en ofullständig gymnasieutbildning kan Clara Wahl utbilda sig till det hon drömmer om, på det ställe där hon vill leva sitt liv. Hon sökte till lärlingsutbildningen kök/gastronomi och får nu chansen att bli den kock hon länge velat bli.

          I tre år har 19-åriga Clara Wahl jobbat i köket på Saxnäsgården, ett hotell beläget mitt emellan Marsfjällen och Satsfjället. Hon trivs så bra att hon valt att flytta till grannbyn Marsliden, och hoppas på att få stanna kvar.

          - Min dröm är att få stanna kvar, jag vill bo här. Detta är hemma, säger Clara.

          Efter att ha läst ett och ett halvt år på restaurang- och livsmedelsprogrammet i Vilhelmina valde Clara att avsluta sina gymnasiestudier. Hon genomgick en operation och frånvaron från skolan blev hög. Hon skulle bli tvungen att läsa om ett år - vilket hon inte hade energi att göra just då. Tack vare skolans praktik hade hon hittat till Saxnäsgården, så hon valde att istället börja arbeta. Där hoppas hon på att få en fast anställning. Men det är svårt att få ett bra jobb utan utbildning, menar Clara.

          Saxnäsgården har tidigare varit praktikplats till Vilhelmina Lärcentrums lärlingsutbildning kök/gastronomi, och nu var det dags för Clara att söka till den också.

          - Jag har tänkt gå den om den startade igen, så jag tog chansen direkt, säger hon.

          Clara gör sin praktik på Saxnäsgården, utöver sitt arbete. Det har fungerat bra, och hon kan ta på sig extra pass på kvällar och helger. Hotellet har som alla verksamheter en hög- och lågsäsong, men serverar lunch dagligen och förser äldreboendet med mat året om. Clara ser dock att middagarna är mest givande, då hon tycker om att laga mer bearbetad mat, lägga tallrikar och vara kreativ.

          Utbildningsformen passar perfekt, menar Clara, då hon lär sig bäst av att få göra saker praktiskt. Att läsa som lärling innebär att man är med och lagar mat från grunden och lär sig hur man tillagar råvaror från jord till bord. Det praktiska arbetet kombinerat med teorin som görs i Restaurang Malgomajs metodkök är inspirerande och utvecklande, och skapar möjligheter för framtiden.

          - I den här branschen, utan coronavirus, kan man få jobb vart som helst, säger Clara. Om jag ska drömma skulle jag vilja öppna en egen restaurang där jag serverar lokalproducerade råvaror, där menyn skulle bestå av ren, fisk och älg.

Bransch


Lärling kök/gastronomi görs i samarbete med restauranger och kök i Storuman, Malå, Vilhelmina, Dorotea, Åsele och Lycksele

Tid


Utbildningen omfattar 22 veckor.

Upplägg


Utbildningen är en lärlingsutbildning med 70% av tiden i praktik och 30% av tiden på Restaurang Malgomaj.