Utbildning resulterar i nya bolag
Daniel Thalen

JAG ÄR EVIGT TACKSAM


över den hjälp jag fått från Vilhelmina Lärcentrum. Jag känner att det för kommunen är väl investerade pengar och jag har använt Lärcentrum så som det är tänktDANIEL THALÉN

UTBILDNING RESULTERAR I NYA BOLAG

DANIEL OM ATT BYTA KARRIÄR OCH STARTA EGET


Från idrott inom skolans väggar till företagare. Daniel Thalén läste en skräddarsydd utbildning genom Vilhelmina Lärcentrum och tack vare detta har det startats nya bolag i kommunen.

          - Jag har velat driva eget under en lång tid, och det har Lärcentrum gjort möjligt.


I 17 års tid jobbade Daniel Thalén som idrottslärare på Volgsjö skola, och han trivdes bra. Men problemet var att kravet på lärarlegitimation kom och Daniel ställdes inför valet om han skulle studera i 4,5 år till lärare, eller om han skulle byta inriktning i sin karriär.

          Han hade länge varit intresserad av byggbranschen, men aldrig haft en tanke på att jobba inom den förrän han träffade Rikard Eriksson, som senare skulle bli en arbetskompis. Rikard berättade då att han, med sina då dryga 40 år, var den yngsta mattläggare i hela inlandet.

          - Jag såg en nisch som inte var så väletablerad och en chans att slå mig in, menar Daniel.

          Daniel bestämde sig här för att ta kontakt med Lars Gavelin på Vilhelmina Lärcentrum och fick en skräddarsydd utbildning utifrån de krav som finns för att bli mattläggare. I samarbete med en praktikplats i Vilhelmina läste Daniel - ensam - en 40 veckor lång lärlingsutbildning och fick sitt yrkesbevis.

          Därefter följde 5800 lärlingstimmar som Daniel gjorde i Umeå hos Björkstadens golv där han bland annat jobbade med Rikard som han träffat tidigare.

          - Man tänkte att man kunde prova öppna en filial i Vilhelmina också. Så Björkstadens golv öppnade i Vilhelmina efter att min lärlingstid var gjord, och där jobbade jag och Rikard tillsammans ett par år, berättar Daniel.

          Men en vision Daniel haft under en lång period är inte att vara anställd, utan att driva något eget. Så han startade Thaléns golv efter att ha läst en kurs i bokföring och deklaration hos Lärcentrum. Tillsammans med sin fru driver de sedan årsskiftet 2020/2021 ett bolag med målbilden att så småningom kunna anställa någon, om det finns underlag för det. Idag åker Daniel runt i hela inlandet på både små och större jobb.

           - Jag är oerhört tacksam över den hjälp jag fått från Vilhelmina Lärcentrum, understryker Daniel. Jag känner att det för kommunen är väl investerade pengar och jag har använt Lärcentrum så som det är tänkt. Tack vare Lärcentrum har det startats bolag i Vilhelmina. 

          Daniel har också fått värdefull hjälp av Näringslivskontoret i Vilhelmina i samband med uppstarten av hans företag.