Artikel processtekniker 2021

Ebba Ask och Sara Unnes

FÖR FRAMTIDEN


Jag sökte YH Processtekniker då det är en utbildningsform som ofta leder till en anställning när den är avslutad.



EBBA ASK

Fredrica Fresk

BYTA INRIKTNING, KOMBINERA TVÅ YRKEN ELLER SATSA PÅ ATT BLI CHEF?


Ett bättre sätt att lära? Yrkeshögskolan (YH) skapar möjligheter att skaffa kontakter, få värdefulla erfarenheter och är ett bra steg in i den bransch man utbildar sig till. Kombinationen av teori och lärande i arbete (LIA), att praktiskt få användning för det man lärt sig i teorin, är något som lockar med utbildningsformen. Det är Fredrica Fresk, Ebba Ask och Sara Unnes överens om. 


22-åriga Ebba kommer från de norrbottniska skogarna och har erfarenhet som säljare och receptionist, men hennes hjärta hörde hemma någon annanstans än i telefonen.

          - Jag sökte till processtekniker via Vilhelmina Lärcentrum för att den kan ge mig chansen att komma in i branschen, förklarar hon. Det är ett yrke jag kan utvecklas inom, och jag kan se mig själv starta längst ner och klättra mig uppåt, kanske blir jag chef i slutändan.

          Sara Unnes har i flera år jobbat som samiskspråkstödjare på en förskola i Arjeplog, men hennes huvudsakliga sysselsättning är renskötsel. Hon behöver ett jobb som är flexibelt och kan anpassas efter renarnas behov, och ett säsongsjobb känns passande för henne. Men Sara ser inte sig själv läsa en universitetsutbildning, så YH var ett självklart val.

          - Jag valde yrkeshögskola då jag inte vill läsa en utbildning i böcker, utan jag vill få använda händerna också, säger Sara. Jag lär mig bättre av att få göra något praktiskt.

          Stockholmaren Fredrica hittade YH Processtekniker under en resa till släkten i Kalix, då en annons dök upp i hennes sociala medier. Idag kör hon hjullastare och vill gärna fortsätta med det, men vill ha mer kunskap om delarna runt om den vanliga körningen. Hon ser sig själv köra i en grustäkt, gruva eller betongfabrik, men hon har öppnat ögonen för att kanske testa något annat också.

          - Jag är färdigutbildad livesändningsspecialist, men det passade inte mig. Utbildningen har gett mig möjlighet att byta inriktning i mitt yrkesliv, säger Fredrica.

          Gemensamt för dessa tre unga tjejer är att utbildningsformen inte bara är bra för lärandet, utan också för framtiden. Det ges tillfälle att visa sig villig att arbeta, man kan söka LIA på en arbetsplats där man skulle vilja jobba och skaffa viktiga kontakter för det framtida arbetslivet.

          - Jag sökte YH Processtekniker då det är en utbildningsform som ofta leder till en anställning när den är avslutad, säger Ebba.

          Att studera på distans fungerar också bra, men det krävs en annan typ av disciplin än att studera i ett klassrum fem dagar i veckan. Tjejerna har alla tre ett extrajobb vid sidan av studierna, som också gör det lättare att klara av studietiden ekonomiskt. Fredrica har möjlighet att använda det hon lär sig i böckerna när hon kör sin hjullastare, men kan också behöva de extra pengarna då hon flyger Stockholm-Vilhelmina när det är dags för teori. Ebba har sökt ett vikariejobb i Vilhelmina som hon kan kombinera med studierna under teoriveckorna på plats.

          Utbildningen passar de flesta och ger kunskap som man har användning för inom många olika yrken. Men att bli lite smutsig om händerna är nästan ett måste, menar Sara, som gärna ser sig själv jobba inom asfalt när utbildningen är avslutad. Fredrica är inne på samma spår, och menar att man behöver ha lite skinn på näsan och våga visa sina gränser i en relativt mansdominerad bransch. Men tjejerna menar också att utbildningen passar för personer som är drivna och kanske vill byta karriär.

          - Alla människor är ett blankt papper från början, och alla kan lära sig så länge man är intresserad av utbildningsområdet, säger Ebba.

Bransch


Processtekniker är en yrkeshögskoleutbildning för dig som vill arbeta inom krossverk, asfaltverk och betongindustri.

Tid


Utbildningen omfattar ca 18 månader med start 9 november 2020. Ytterligare två omgångar är inplanerade.

Upplägg


30 % av utbildningstiden utgörs av LIA, Lärande I Arbetet dvs. praktik.