Från Aleppo till Vilhelmina
Daniel Thalen

HEMMA


När Radi har varit bortrest och kommer tillbaka till Vilhelmina känner han sig som hemma.RADI TOUTOUNJI

FRÅN ALEPPO TILL VILHELMINA

RADI OM ATT BÖRJA OM SITT LIV I ETT NYTT LAND


Med en bakgrund som ekonom och en vilja av stål har Radi byggt sig ett trivsamt liv i Vilhelmina. Efter att ha läst Sfi och olika kurser hos Lärcentrum har han jobbat på ett kontor för bolaget Admin Factory, som startade upp i Vilhelmina 2017.

           Radi Toutounji kom till Vilhelmina från Aleppo år 2014. Det tog lite drygt ett år att få uppehållstillstånd, och direkt han blivit beviljad började han studera på Sfi hos Vilhelmina Lärcentrum.

          - Genom att studera svenska på Lärcentrum får man möta lärare som verkligen passar i sitt jobb och vet hur de ska hjälpa på rätt sätt, säger Radi.

Han pratar gott om Sfi och menar att skolan inte kan ge ett språk, men de kan visa, uppmuntra och ge verktyg längs vägen.

          När Radi kom till Sverige hade han målet att lära sig språket, för han ville hitta ett jobb så han kunde stanna kvar i Vilhelmina. Han menar att det kan vara kämpigt de första veckorna, men att det blir lättare med tiden när man lär känna nya människor. Och vännerna är en av de största anledningarna till att han väljer att stanna kvar i Vilhelmina, trots att han har möjligheten att flytta härifrån.

          - Mina vänner är min familj, säger han. De har inte bara varit ett stort stöd i att lära sig ett nytt språk, utan de har alltid funnits där för mig - även när jag behövt hjälp.

          När Radi har varit bortrest och kommer tillbaka till Vilhelmina känner han sig som hemma. Han menar att man får en speciell plats där man känner sig trygg, och hans platser är Vilhelmina och Aleppo. Han upprepar att Vilhelmina är hans hem, och det är här han vill leva.

          Utöver vännerna spelar också hans arbete en roll i att han valt att stanna kvar. Radi utbildade sig till ekonom på universitet i sitt hemland, och har valt att fortsätta den vägen här i Sverige också. Samtidigt som han läste på Sfi påbörjade han kurser i redovisning hos Vilhelmina Lärcentrum, enbart med syftet att lära sig de svenska termerna inom ekonomispråket. Han läste också kursen affärsjuridik, eftersom lagar och riktlinjer skiljer sig mellan olika länder.

          - Men jag läste också en kurs till vårdbiträde, för jag ville vara säker på att jag skulle kunna försörja mig här, säger Radi. Jag planerade att stanna och då behövde jag ett jobb, oavsett vad. Nu har jag varit här i snart åtta år.

          Idag jobbar Radi på Admin Factory, en redovisningsbyrå som har kontor i Malmö, Stockholm och Vilhelmina. Han ansvarar för de norrländska kunderna. Inom företaget finns många flerspråkiga medarbetare vilket har bidragit till att bolaget har kunder som pratar andra språk än svenska. Radi själv pratar svenska, engelska och arabiska och ser det som en styrka i arbetslivet.

          - Att kunna erbjuda redovisningstjänster och ekonomisk konsultation på flera språk är viktigt i dagens Sverige, säger Radi.