Kurserna vid Vilhelmina Lärcentrum ger dig en yrkesexamen inom elinstallationer, system för automatiserad produktion samt energi-, miljö- och vattenteknik. Kanske ser du dig själv arbeta som automationstekniker eller installationselektriker?
Utbildningen är 18 månader och passar dig som vill jobba med modern teknik och modern utrustning med människor i ett serviceyrke. Du läser ämnen som är programgemensamma för el- och energi i gymnasieskolan. Malgomajskolan är Lärcentrums utbildningsleverantör och utbildningan anpassas efter dina intressen och ger dig möjlighet att forma en egen yrkesprofil. Utbildningen startar utifrån dina unika utgångspunkter och därför krävs inga förkunskaper.
Är du inte skriven i Vilhelmina kommun? Du är så välkommen med ansökan, men informera snarast vuxenutbildningen i din hemkommun, annars blir din ansökan inte behandlad.
Kontinuerlig antagning med individuell tidsplanering
7 deltagare
Kontinuerlig antagning med individuell tidsplanering.
Klicka här för ansökan.
Utbildningen är studiemedelsberättigad från CSN i kombination med andra kurser
Utbildningen är gratis, men du bekostar själv studielitteratur.
Vi jobbar med ett individuellt anpassat upplägg. Vår SYV hjälper dig med en individuell studieplan som du följer under utbildningens gång.
Vi har samlat våra förslag på boenden i Vilhelmina här (länk)
Vi har samlat förslag på aktiviteter att göra i Vilhelmina under din vistelse här (länk)
Du behöver:
Inga förkunskaper, utbildningens takt och nivå bestäms
efter dina erfarenheter
Inriktningen elteknik riktar sig mot montage, service och underhåll av elanläggningar och maskiner. Du får lära dig att göra elinstallation i byggnader och inom industrin. Du lär dig i att felsöka och montera elmotorer, belysningar eller andra elektriska anläggningar. Inriktningen elteknik innehåller installationsteknik och teori för att du ska på sikt kunna bli behörig elektriker.
Vill du bli installationselektriker?
Vi kan inte ge dig allmän behörighet (auktoriserad elinstallatör) lågspänning.
Vi kan däremot hjälpa dig med elteknikkurser (14 st) 1500 p så att du blir anställningsbar som lärling.
När du är lärling så kan du gå vidare med studierna vid tex EUU. Läs mer om deras utbildning till auktoriserad elinstallatör.
Automationstekniker är ett yrke där arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilken verksamhet och bransch man arbetar nio. Som automationstekniker monterar, ställer in, felsöker och reparerar du utrustningar för automatisk styrning och reglering av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Ett exempel är programmering av robotar som används i tillverkningsindustrin, ett annat exempel kan vara utrustningar inom livsmedel eller medicinsk teknik.
Andra exempel är installation, service och underhåll av styrsystem för värme- och ventilation.
Du får lära dig att använda mätinstrument för att göra el-mätningar i kraft- och signalsystem och att använda testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen. Ibland är maskinerna eller anläggningarna uppkopplade i digitala närverk och mycket av felsökningen görs med en uppkopplad dator redan innan man kommer ut i anläggningen. När man lokaliserat felet byts eller repareras de defekta delarna, justeringar görs, också i programmen, och man kontrollerar att utrustningen fungerar igen.
Automatik-utrustning finns överallt i samhället. De används mer och mer inom industrin, i fordon och i våra hem. Det råder brist på automationstekniker i Sverige.
Vissa delar på distans, annars på plats på Malgomajskolan 2 (samma hus som Lärcentrum)
Konditor, vikarierande lärare och postombud för att sedan bestämma sig för att skola om sig helt till installationselektriker. Rebecca Wennberg, 26, studerar el via Vilhelmina Lärcentrum och siktar på en framtid som installationselektriker.
Utbildning, jobb, familjeliv, framtid. Det är stora livsfrågor som behöver svar. Marika ville byta inriktning i arbetslivet men ville inte lämna Vilhelmina, så hon läste till installationselektriker på hemmaplan.
SYV/Utbildningsledare
telefon: 073-842 99 20
e-post: sara.danielsson@vilhelmina.se
Vilhelmina Lärcentrum
Skolgatan 12
912 33 Vilhelmina
Administratör: 0940-142 34
E-post: larcentrum@vilhelmina.se
Copyright © All Rights Reserved
Måndag-fredag 8:00-16:00
Klämdagar samt dagar före helgdag 08.00 - 12.00
Semesterstängt vecka 27-31
Lunchstängt varje dag 12:00-13:00
Inom Vilhelmina kommun hanterar vi personuppgifter i olika sammanhang. Det är information som vi behöver för att du som Vilhelminabo ska få det stöd och den service som du har rätt till. Läs mer om dataskydd HÄR (länk)
Webbansvarig: Hannele Bång, info@fotografhannelebang.se