Karriärväxla och stanna kvar på hemorten?
Marika Sjöberg

JAG VILL BO KVAR HÄR


Det var därför jag valde detta yrke, för det behövs överallt. Jag är född och uppvuxen här och jag trivs bra, och jag vill att mina barn ska växa upp här också.MARIKA SJÖBERG

KARRIÄRVÄXLA OCH STANNA KVAR PÅ HEMORTEN?

MARIKA OM ATT BYTA KARRIÄR


Utbildning, jobb, familjeliv, framtid. Det är stora livsfrågor som behöver svar. Marika ville byta inriktning i arbetslivet men ville inte lämna Vilhelmina, så hon läste till installationselektriker på hemmaplan.


Marika Sjöberg har tidigare studerat till högskoleingenjör inom datateknik och har många års arbetslivserfarenhet. Att arbeta med data innebär till största del kontorsjobb, och hon praktiskt arbete var något hon saknade i vardagen. Hon ville läsa en utbildning som kunde ge henne ett jobb inom kort tid, men också en utbildning som gör det möjligt att arbeta även på mindre orter.

          Problemlösning är något Marika tycker om och detta var det som främst lockade med Vilhelmina Lärcentrums utbildning till installationselektriker. Men att få lära sig hur saker fungerar, att få arbeta mer varierat och vara mer utomhus ökade också intresset för att faktiskt söka.

          - Jag ville fortfarande kunna räkna lite matte samtidigt som jag ville byta bana, och yrket elektriker verkade passa det ändamålet, menar Marika.

          Marika har studerat till installationselektriker under tre terminer och hon läste även in vissa kurser under sommartid för att färdigställa utbildningen tidigare. Från början var hennes plan att hitta en praktikplats i Vilhelmina, men det var svårt att hitta lärlingsplatser - dels för tiden på året - men också på grund av pandemin. Då öppnades möjligheten att genomföra lärlingstid i gruvan i Svartliden upp.

          - Dragon Mining sökte personer som läst på komvux och hade lite mer arbetslivserfarenhet. Jag visste inte att man kunde arbeta som elektriker i en gruva, det kanske inte är det första man tänker på, menar Marika. Det finns lärlingsplatser på fler ställen än man tror.

          Att jobba som elektriker i en gruva innebär väldigt varierande arbetsuppgifter. Det kan gälla armaturer och belysning, styrning av pumpar samt skötsel och underhållning av centraler. Det är elektrikern som sköter strömförsörjningen i hela gruvan, och produktionen är ständigt beroende av fungerande el.

          - Hade jag vetat om denna möjligheten hade jag sökt automationstekniker direkt, säger Marika.

          Marika pendlar dagtid till arbetet under vardagarna, men hon är hemma till klockan 17 varje dag. Arbetstiderna passar familjelivet, och hon hinner hem för att äta middag med sina barn.

          - Jag vill bo kvar i Vilhelmina, säger hon. Det var därför jag valde detta yrke, för det behövs överallt. Jag är född och uppvuxen här och jag trivs bra, och jag vill att mina barn ska växa upp här också. Det är nära till fjällen, nära till naturen och det är lagom stort. Här tänker jag stanna.