En flexibel utbildning med en yrkesexamen
Rebecca Wennberg

DISTANS ETT SÄTT ATT FÅ LIVSPUSSLET ATT GÅ IHOP


Det är skönt att kunna bestämma var och vilken tid på dygnet jag ska studera. Det är lättare att pussla ihop andra delar i livet.REBECCA WENNBERG

EN FLEXIBEL UTBILDNING MED EN YRKESEXAMEN

- PÅ 1,5 ÅR

REBECCA OM ELUTBILDNINGEN


Konditor, vikarierande lärare och postombud för att sedan bestämma sig för att skola om sig helt till installationselektriker. Rebecca Wennberg, 26, studerar el via Vilhelmina Lärcentrum och siktar på en framtid som installationselektriker.


I november 2020 började Rebecca läsa på Malgomajskolans elprogram genom Lärcentrum med visionen att jobba som installationselektriker i nybyggnationer. Hon läser tre terminer med ett helt individuellt upplägg, där samtliga programgemensamma ämnen från gymnasieskolan ingår. Tillsammans med Sara, som är studie- och yrkesvägledare, har hon lagt upp en individuell studieplan för hennes utbildning med ett antal kurser hon måste genomföra varje termin.

          Utöver det unika upplägget är utbildningsformen väldigt flexibel och passar Rebecca perfekt.

         -  Det är skönt att kunna bestämma var och vilken tid på dygnet jag ska studera. Det är lättare att pussla ihop andra delar i livet, menar Rebecca.

          Att förstå hur saker är uppbyggda och fungerar är något Rebecca intresserar sig för. Hon tycker om ordning och reda vilket hon förstod var viktigt som elektriker. Ett annat intresse som har väckts under utbildningens gång är att få arbeta med förnybara källor. Att jobba med projekt som bidrar till en bättre framtid känns som något för henne, samtidigt som det är viktigt att skaffa en utbildning där det finns goda jobbmöjligheter.

          Utbildningen ger utrymme att arbeta för att dryga ut studentkassan, exempelvis när det är helg eller lov, men Rebecca föredrar att studera på helgerna om det ges möjlighet att vara utomhus under vardagarna. Vissa kurser kräver innedagar på skolan för praktiska moment, men den kurs hon läser nu är helt på distans.

          - Jag styr helt mina egna tider, jag får även välja själv var och när jag vill ha min praktik, säger hon.

Att vara på Malgomajskolan med jämna mellanrum tycker Rebecca är en fördel, då det finns tillfälle att genomföra den teori hon läser i praktiken. Att läsa på distans skapar frihet, men det kräver också fokus och disciplin. Att då och då kunna ta hjälp av lärare för att förstå alla delar bidrar till en djupare förståelse.

          - När man läser en utbildning mer eller mindre på egen hand är det bra att ha någon att diskutera med, framför allt uppgifter som är uppbyggda för grupper av elever, menar Rebecca. Jag brukar ta hjälp av min sambo med diskussionsuppgifter, och det fungerar bra.

Praktik är ett obligatoriskt moment och ska genomföras i totalt 15 veckor under dessa 18 månader. Rebecca funderar på att dela upp praktiken i två eller tre delar, där hon provar på två olika arbetsplatser, med utgångspunkt i Vilhelmina.

          - Jag sökte utbildningen för att jag vill ha ett jobb som inte är platsberoende, utan jag vill ha möjligheten att flytta lite varstans men ändå veta att jag har ett jobb, säger hon. Men just nu vill jag stanna i Vilhelmina ett tag.