Karriärväxla

DAGS ATT BYTA INRIKTNING?

Känner du igen dig?

1.


Du har arbetat på samma ställe i många år och vet exakt hur dina dagar kommer se ut. Du vill ha mer variation.

2.


Du känner dig vilsen och vill  göra något nytt för attfå upp gnistan igen.

3.


Du drömmer om att göra något annat, men du har inte tagit dig för att göra en förändring.

VILKEN UTBILDNINGSFORM PASSAR DIG?



Alla människor är olika. Det finns inte en person som lär sig på samma sätt som någon annan. Därför är det viktigt att du hittar den utbildningsform som passar dig och ditt sätt att lära. 

YRKESVUX


Yrkesvux finns för de som behöver en yrkesutbildning på gymnasial nivå. Utbildningarna arrangeras och genomförs i samarbete med olika, bland annat privata, utbildningsanordnare. Yrkesvuxutbildningar är som regel kostnadsfria och berättigar till ekonomisk hjälp från CSN. Yrkesutbildningar är en utbildning som leder till en yrkestitel inom ett speciellt område. Utbildningarna innefattar allt ifrån treåriga studier inom vård och omsorg till kortare kurser i juridik.

LÄRLINGSVUX


En lärlingsutbildning kombinerar teori och praktik, där minst 70 % av utbildningen är förlagd på en arbetsplats. Där lär man sig yrket med stöd av en yrkesverksam handledare. Målet med en lärlingsutbildning är att få den yrkeskompetens som krävs för att bli anställningsbar. En lärlingsutbildning leder i de flesta fall till anställning direkt efter den är avslutad. Utbildningarna genomförs precis som yrkesvux tillsammans med olika anordnare och berättigar till ekonomiskt stöd från CSN.


En lärlingsutbildning passar bra för den som saknar fullständiga gymnasiebetyg, för den som vill byta karriär eller för den som är arbetslös. Det passar också bra för den som vill studera men gärna lär sig via mycket praktiskt arbete.

YRKESFÖRARE


Det finns två olika yrkesförarutbildningar; persontransporter med buss (bussförare) och godstransporter med släp (lastbilschaufför inkl. släp). Båda utbildningarna ger dig en riktig yrkesförarutbildning och kan inte jämföras med utbildningar via trafikskola. I utbildningarna ingår YKB (yrkeskompetensbevis) och praktik. Idag finns det stor brist på yrkesförare i landet. Vi genomför bussutbildning två gånger per år och lastbil + släputbildning en gång per år.

YRKESHÖGSKOLA


En yrkeshögskoleutbildning är på eftergymnasial nivå och är skräddarsydd för att möta en yrkeskompetens på arbetsmarknaden. Utbildningarna drivs i samarbete med näringslivet och innehåller stor del praktik. Utbildningens längd varierar från ett till tre år och berättigar till studiemedel från CSN. Yrkeshögskolan erbjuder ett effektivt sätt att skola sig till ett specifikt yrke där man har mycket goda förutsättningar att få ett jobb efter examen. Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik. Praktiken kallas LIA och är förlagd ute på en arbetsplats.

EKONOMI


FINANSIERA DINA STUDIER


Den stora, i många fall avgörande, frågan är hur man på bästa sätt finansierar sina studier. Vardagen ska ju trots allt gå ihop. Här är några alternativ:

CSN


Du har rätt att ansöka om studiemedel från CSN för att studera inom vuxenutbildningen från och med höstterminen när du fyller 20 år och du behöver vara under 57 år. Studiemedel från CSN består av två delar, en bidragsdel och en lånedel som behöver betalas tillbaka. Du kan välja att låna en mindre del eller enbart ta bidraget.


Läs mer hos CSN (länk).

STUDERA OCH ARBETA SAMTIDIGT


Du har möjlighet att söka tjänstledigt för studier på deltid. Samma regler gäller då som när du söker tjänstledigt på heltid. Det är viktigt att du informerar din arbetsgivare om vilka dagar du behöver vara ledig, och om studietiden varierar behöver ni komma överens om ett schema som passar. Du avgör själv hur mycket du behöver vara ledig från ditt arbete för att studera. Tycker du att det är svårt att avgöra kan du ta hjälp av vår studie- och yrkesvägledare.


Du kan också söka ett extrajobb eller vikariat vid sidan av studierna. Då har du större möjlighet att styra över dina arbetstider och möjlighet att tacka nej till arbete om det är mycket annat att hinna med. Ett extrajobb kanske inte försörjer dig en hel månad, så det kan vara bra att kombinera med bidrag eller lån från CSN. Men kom ihåg! Din inkomst påverkar hur mycket pengar du har rätt till.

TA NÄSTA STEG


VAD ÄR DIN DRÖM?