Storytelling Ordningsvakt


Att vara ordningsvakt är ett bra extrajobb


Att vara ordningsvakt är varierande och socialt, med nya utmaningar som väntar varenda gång man går till jobbet. Dessutom lär man sig hela tiden något nytt. Sedan Robert Jonsson utbildade sig till ordningsvakt 2009 i Umeå har det hunnit hända en hel del nytt, både kring utbildningen och utbudet av ordningsvakter i inlandet.


När kollegorna tipsade honom om utbildningen till ordningsvakt så var Robert inte sen att hoppa på. Det är ungefär 14 år sedan och han trivs fortfarande väldigt bra på jobbet. Han berättar att han ser det som ett bra extrajobb under helgerna och gillar att man får tillfälle att träffa mycket folk och arbeta på många olika ställen.

Det finns förstås mycket som är positivt med jobbet, men också en del utmaningar. Han framhåller att man får hålla hårt vid att aldrig ta någonting personligt och se till att gå in i sin arbetsroll, även om det givetvis också kan finnas tillfällen då det är svårt att hålla humöret uppe.

– Ingen dag är den andra lik och det är en utmaning i att man aldrig kan förbereda sig, för man vet inte vad som kommer att hända under en kväll, säger han. Det är mycket problemlösning och väldigt socialt.

 

Tidigare har det funnits 10 stycken utbildade ordningsvakter bara i Vilhelmina, men eftersom åren gick så slutade de en efter en, eller sökte sig vidare till andra jobb eller utbildningar. Idag är det bara Robert kvar som jobbar inom kommunen. Däremot blir det en del jobb på andra orter, främst i de närliggande kommunerna. Närmaste plats för att gå utbildningen har varit i Umeå, vilket är en bit för inlandsborna att åka. Dessutom behöver man kontinuerligt göra fortbildningar, även det på plats i Umeå. 

– Att få en utbildning som förläggs i inlandet vore positivt med tanke på att vi är så pass få här, säger han.

I utbildningen läser man en hel del juridik för att kunna ha lagstöd i ryggen i allt man gör och alla beslut man tar. Det ingår också olika typer av praktiska delar inom självskydd, som exempelvis försvar mot slag, olika grepp och hur man fängslar någon. Mycket av det är uppbyggt utifrån olika case så att man vet hur man ska agera i olika situationer. En lokal policy som finns är att man alltid jobbar två och två, både ur säkerhetsaspekten men också ifall att det skulle bli rättsliga efterföljder. Det kan ju i många fall vara ett antal timmar bort innan polisen anländer till platsen. På så vis är det lite annorlunda att jobba just i inlandet.


– Jag skulle säga att ordningsvaktsyrket passar för den som tycker om att träffa och hjälpa människor, säger han. Man måste vara duktig på att prata med folk och kunna hålla sig lugn, samtidigt som man vågar stå på sig. Men det viktigaste är ändå att behandla alla man möter med respekt.