Specialpedagogik som passar alla
Specialpedagogik för alla

FÖR VEM

SOM HELST


Tillfälle ges att studera på kvällar och helger - eller när det finns tid, vilket gör det möjligt att jobba heltid och studera samtidigt. Kursernas upplägg och innehåll har varit bra och gör det möjligt för vem som helst att läsa dem.AMMIE ISAKSSN MANNIKKÖ

SPECIALPEDAGOGIK SOM PASSAR ALLA

Om kurserna specialpedagogik 1 och 2


Trots ett helt liv som yrkesverksam inom autism valde Ammie Isaksson Männikkö att läsa kurser inom specialpedagogik för att förbättra sina sakkunskaper .

          - Nya erfarenheter gör mig både gladare och bättre i mitt arbete, säger hon.


Sedan 1984 har 54-åriga Ammie jobbat med ungdomar som har diagnosen autism. Efter gymnasiet jobbade hon inom hemtjänsten, men spenderade mycket tid tillsammans med en autistisk flicka efter jobbet.

          - Den tiden var otroligt givande, menar hon.

          Utöver detta har Ammie, förutom att utbildat sig inom autism, varit verksam inom dagcenterverksamhet och gruppbostäder, och hon sitter även med i styrelsen för Autism och aspbergerföreningen i Västerbotten. I hemmet finns också en bonusson med autism. Hon fascineras av diagnosen, och menar att man behöver vara alert och observant då man aldrig vet hur dagen kommit att bli. 

          - Att jobba med autism är för mig ett självklart val. Hela livet har vi varit kontaktpersoner, och det har också bidragit till min 19-åriga dotters stora intresse och hennes yrkesval.

          Ammie har läst kurserna specialpedagogik 1 och 2 hos Vilhelmina Lärcentrum. Hon läste dem för att själv utveckla sin kompetens och menar att hjärnan och kunskapen man besitter behöver hållas igång och uppdateras med ny information, främst för att man ska kunna sköta sitt jobb korrekt. Tack vare kurserna känner Ammie att hon tänker annorlunda och ser händelser ur andra perspektiv. Hon känner sig också mer vaken i sitt arbete och hinner avläsa situationer innan det händer något som kan bli väldigt fel.

          - Man känner sig också piggare och gladare av att göra något, av att lära sig, och det är något jag rekommenderar andra att också göra, menar Ammie.

          Att läsa en webbutbildning har fungerat bra, då hon haft tillfälle att studera på kvällar och helger - eller närhelst hon hade möjlighet - och samtidigt jobba heltid. Kursernas upplägg och innehåll har varit bra och gör det möjligt för vem som helst att läsa dem.

          - Mycket har jag sett och läst om redan, men kursen gav nya ”aha-upplevelser” och man upptäcker alltid något nytt som man inte tänkt på tidigare, säger hon.

          Gruppdiskussionerna har varit mest givande menar Ammie, då de har gett möjligheten att tänka sig in i andras situationer och reflektera över vilken hjälp och vilket stöd man kan ge. Kurserna har inspirerat henne till att läsa mer, och hon berättar att hon beställt böcker som hon också tänker dela med sig av till sina arbetskamrater.

          - Kunskapen jag fått av kurserna har jag nytta av överallt, såväl i arbetet som i vardagen, och jag ser saker på ett annat sätt än tidigare.