El och energi

Resultat under annonserna

YRKESUTBILDNING

EL OCH ENERGI


El- och energiprogrammet passar dig som vill jobba med modern teknik och modern utrustning med människor i ett serviceyrke. Det första läsåret är gemensamt för alla elever på El- och Energiprogrammet, andra- och tredjeårselever väljer inriktning efter intresse. På Malgomajskolans El- och Energiprogram sätter vi eleven i centrum och utbildningen anpassas efter dina intressen och ger dig möjlighet att forma din egen yrkesprofil. På El- och Energiprogrammet börjar vi från början och därför krävs inga förkunskaper. Utbildningen passar lika bra för tjejer som för killarÄr du 20 år eller äldre och har slutbetyg från grundskolan eller grundläggande vuxenutbildning har du rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå. På el- och energiprogrammet erbjuds tre inriktningar. Elteknik, Automation, Dator och kommunikationsteknik.

INFORMATION

TID

Kontinuerlig antagning med individuell tidsplanering

PLATS

Malgomajskolan 2, El- och energiprogrammet, Skolgatan 12 (i samma hus som Lärcentrum) 

ANTAL

Enstaka, beroende på beläggningen på gymnasieprogrammet

FÖRKUNSKAPER

Slutbetyg från grundskolan

eller grundläggande vuxenutbildning


ANSÖKAN

Ansök HÄR.


INRIKTNINGAR

På el- och energiprogrammet erbjuds tre inriktningar. Elteknik, Automation, Dator och kommunikationsteknik:


Dator och kommunikationsteknik

Vill Du jobba med datorer och elektronik? I så fall är Dator- och kommunikations-teknik något för dig! Vi har valt att specialisera oss på service av Datorer, Servrar, Nätverk, 3D skrivare samt Virtualisering. En del i utbildningen är installation, uppkoppling av datorer, mjukvara och nätverk. I utbildningen ingår felsökning och reparation av datorer och övrig modern elektronik.


Elteknik

I inriktningen elteknik riktar sig mot montage, service och underhåll av elanläggningar och maskiner. Du får lära dig att göra elinstallation i byggnader och på industrin. Du lär dig i att felsöka och montera elmotorer, belysningar eller andra elektriska anläggningar. Inriktningen elteknik innehåller installationsteknik och teori för att du ska på sikt kunna bli behörig elektriker.


Vill du bli installationselektriker?


Vi kan inte ge dig allmän behörighet (auktoriserad elinstallatör) lågspänning.


Vi kan däremot hjälpa dig med elteknikkurser (14 st) 1500 p så att du blir anställningsbar som lärling.


När du är lärling så kan du gå vidare med studierna vid tex EUU. Läs mer om deras utbildning till auktoriserad elinstallatör.


Automation

Automationstekniker är ett yrke där arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilken verksamhet och bransch man arbetar nio. Som automationstekniker monterar, ställer in, felsöker och reparerar du utrustningar för automatisk styrning och reglering av olika industriprocesser och maskinanläggningar. Ett exempel är programmering av robotar som används i tillverkningsindustrin, ett annat exempel kan vara utrustningar inom livsmedel eller medicinsk teknik.


Andra exempel är installation, service och underhåll av styrsystem för värme- och ventilation.

Du får lära dig att använda mätinstrument för att göra el-mätningar i kraft- och signalsystem och att använda testprogram för att söka fel i de program som styr processen eller maskinen. Ibland är maskinerna eller anläggningarna uppkopplade i digitala närverk och mycket av felsökningen görs med en uppkopplad dator redan innan man kommer ut i anläggningen. När man lokaliserat felet byts eller repareras de defekta delarna, justeringar görs, också i programmen, och man kontrollerar att utrustningen fungerar igen.


Automatik-utrustning finns överallt i samhället. De används mer och mer inom industrin, i fordon och i våra hem. Det råder brist på automationstekniker i Sverige.


Annmari Jonsson


Studie- och yrkesvägledare


telefon          0940-146 04


e-post           annmari.jonsson@vilhelmina.seUPPLÄGG

På el och energiprogrammet i Vilhelmina jobbar vi med individuellt anpassat upplägg.


STUDIEMEDEL

Utbildningen är studiemedelsberättigad.

HITTA OSS

Copyright © All Rights Reserved

VILHELMINA LÄRCENTRUM

Skolgatan 12

912 33 Vilhelmina

larcentrum@vilhelmina.se